Seljačka buna

 

Buna trajeeee... ponovno će odzvanjati Gupčevim krajem kao spomen ustanka malog čovjeka u "borbi za pravicu“. Povijesna bitka koja je "pokazala šake” vlasteli prije 450 godina, ove godine slavi i 15 godina održavanja gdje će ponovno na tisuće posjetitelja imati priliku vidjeti oživljenu Seljačku bunu – Bitku kod Stubice između kmetova, predvođenim Matijom Gupcem, protiv zloglasnog Franje Tahija i njegove vojske. Jedinstvena i narodu posebna bitka, rekonstruirana je od strane Družbe vitezova Zlatnog Kaleža, a zajedno s TZ područja Gupčevog kraja, Gradom Donja Stubica i partnerima, priprema spektakl kakvog svi zajedno očekujemo.


PROGRAM:

4.2.2023. subota PUNTANJE KMETOV

Hižakovec, Donja Stubica
11:00 Prikaz života Matije Gupca - rodna kuća Matije Gupca u organizaciji Družbe vitezova zlatnog kaleža
13:00 Organizirani odlazak prema Gupčevoj lipi

Gupčeva lipa, Gornja Stubica

od 13:00 Glazbeni sastav ČRLENI LAJBEKI
14:00 Dolazak pobunjenih kmetova, naoružavanje i obučavanje za bitku, pripremanje Bune i pučko veselje uz gastro ponudu


Muzej seljačkih buna, Dvorac Oršić, Gornja Stubica 4. i 5. veljače
9:00 - 17:00 Obilazak Muzeja uz popust od 50% na cijene individualnih i obiteljskih ulaznica - organizirano besplatno stručno vodstvo u 11:00 sati
12:00 - 14:00 Radionica „Buna u suveniru“

 

9.2.2023. četvrtak

Muzej seljačkih buna, Dvorac Oršić, Gornja Stubica
18:00 otvorenje izložbe „Seljačka buna u djelima Zorislava Drempetića Hrčića“ (Izložba će biti otvorena do kraja svibnja 2023.)


10.2.2023. petak ZAGRIJAVANJE ZA BUNU

Buna pub, Donja Stubica
od 22:00 grupa Ogenj i Hands & Voice - Tomi i Vladek


11.2.2023. subota BITKA KOD STUBICE

Park Jure Stubičanca, Donja Stubica 
09:30 53. planinarski pohod  STAZAMA GUPČEVIH PUNTARA u organizaciji Planinarskog društva “Stubičan” (prijave na e-mail: planinari.stubicani@gmail.com)
11:00 Srednjovjekovni sajam uz ponudu zagorskih oblizeka i zabavni program: Tamburaški sastav VINSKI BRATI
13:00 Okupljanje pobunjenih kmetova
13:30 Seljaci kreću u povorci do DVORCA STUBIČKI GOLUBOVEC


Dvorac Stubički Golubovec, Donja Stubica
14:00 SPEKTAKULARNA BITKA KOD STUBICE

Park Jure Stubičanca, Donja Stubica
BUNA PARTY
15:30 KREŠO OREMUŠ & BLUZY THREESOME
18:00 GORAN BARE & MAJKE
20:00 KREŠO OREMUŠ & BLUZY THREESOME

AFTER BUNA PARTY
Buna pub, Donja Stubica

od 21:00 grupa Tahijevi kmetovi i Hands & Voice - Tomi i Vladek


Terme Jezerčica (11.2.2023.)
9:00 - 21:00 Kupanje uz popust od 15% na cijene individualnih i obiteljskih ulaznica.

Muzej seljačkih buna, Dvorac Oršić, Gornja Stubica 11. i 12. veljače
9:00 - 17:00  Obilazak Muzeja uz popust od 50% na cijene individualnih i obiteljskih ulaznica - organizirano besplatno stručno vodstvo u 11:00 sati
12:00 - 14:00  Radionica „Buna u suveniru“

Obilazak Muzeja uz popust od 50% na cijene individualnih i obiteljskih ulaznica vrijedi za cijeli mjesec veljaču.


ULAZ NA SVA DOGAĐANJA JE BESPLATAN!!!
(osim Muzeja seljačkih buna i Termi Jezerčica gdje se ostvaruju određeni popusti)

 

Organizatori: Družba vitezova zlatnog kaleža Donja Stubica, TZ područja Donja Stubica i Gornja Stubica, Grad Donja Stubica
Suorganizator: Krapinsko-zagorska županija
Pokrovitelj: Predsjednik Republike Hrvatske
Partneri i ostali pokrovitelji: Hrvatska turistička zajednica, TZ Krapinsko-zagorske županije, MHZ- Muzej seljačkih buna, Općina Gornja Stubica, Župa Presvetog Trojstva Donja Stubica, PD Stubičan, DVD Donja Stubica, Sportska zajednica Grada Donja Stubica, Lovci Gupčevog kraja, UDVDR KZŽ
Sponzori/Donatori: Zlaring d.o.o., ING-GRAD d.o.o., Zagrebačka banka, Metalis d.o.o, AZM d.o.o. (Autocesta Zagreb - Macelj), IMP Termotehnika Regulacija d.o.o., Hidraulika Kurelja d.o.o., Ljekarne Švaljek, TOI TOI d.o.o., Udruženje obrtnika Stubica, NGH grupa d.o.o., Perfex-peradarstvo d.o.o., Coca cola, Zagrebačka pivovara
Medijski pokrovitelji: Radio Stubica, Zagorski list, Zagorje International

BUNA TRAJE!!!

LINK Facebook događaj Seljačka buna 2023. - Bitka kod Stubice: https://www.facebook.com/events/893604508737111

PRESS PRIJAVNICA

SREDNJOVJEKOVNI SAJAM - OPĆI UVJETI ZA IZLAGAČE

 

CRAFT : SELJACKA BUNA / BITKA KOD STUBICE from Marko Butrakovic on Vimeo.

O SELJAČKOJ BUNI  IZ 1573.

Autor teksta: Vlatka Filipčić Maligec ("Noć u Muzeju seljačkih buna", Muzej seljačkih buna, Muzeji Hrvatskog zagorja)

Daleke 1573. godine stubički su se seljaci, kao i brojni njihovi supatnici širom srednje i istočne Europe, odlučili za svoje stare pravice izboriti oružjem. Stoga je kolektivnom sjećanju hrvatskoga naroda 1573. ostala zapamćena po muškoj punti koju je predvodio Gubec. Velika seljačka buna ili seljački rat, kako su ga nazivali suvremenici, započeo je na Susedgradsko-stubičkom vlastelinstvu. Bila je to treća buna od kada je 1564. Tahy došao na vlastelinstvo.

Uzroci bune nalaze se u pogoršanju položaja seljaka i smetnjama koje se stavljaju pred seljačku trgovinu, dok su povod bile borbe među vlastelom, koja je pri tom seljake naoružala, te zlodjela Franje Tahyja i njegovog sina Gabrijela. Seljaci kao svoje ciljeve ističu borbu za stare pravice i uspostavu „carske pravde“, rušenje feudalnog poretka, osnivanje svoje vlade u Zagrebu, preuzimanje obrane od Turaka te preuzimanje ubiranja poreza i oslobađanje trgovine feudalnih smetnji. Vođe su im bili Matija Ambroz Gubec, Ivan Pasanec, Ivan Mogaić i Ilija Gregurić.

Znak za početak oružanog ustanka dan je u noći 27. na 28. siječnja 1573., a prva veća ustanička akcija bila je napad na Cesargrad. Istodobno izbijaju pobune na desetak velikih vlastelinstava u Hrvatskoj i slovenskim pokrajinama. Biskup i ban Juraj Drašković moli kralja da hitno poduzme mjere za ugušivanje bune, a pomoć je zatražena i od uskočkog kapetana Thurna. Štajerski staleži objavili su opću mobilizaciju. Nakon poraza seljaka u bitkama kod Krškog i kod Kerestinca, ustanički odredi svladani su i u Planini, Jurkloštru i kod Jastrebarskog. Sedmoga dana veljače ban Drašković okuplja u Zagrebu vojsku za napad na ustanike u Zagorju. Alapić kreće s vojskom protiv ustanika koji se povlače prema Stubici.

Buna je završila 9. veljače u krvavoj bitci kod Stubičkih Toplica u kojoj je poražena glavnina ustaničke vojske. Biskup Drašković opisao ju je kao „veliku bitku“. Pod Gupčevim vodstvom okupila se glavnina ustaničke vojske i pružila neobično jak i učinkovit otpor. No, slabije naoružanje i lošija izvježbanost doveli su do toga da je Alapić porazio ustanike i sada ih još uvijek „kažnjava ognjem i mačem kao izdajnike“. U bitci i neposredno nakon nje pobijeno je možda i 3000 seljaka. Sudbina seljaka zaključena je u prostranoj dolini između Stubičkih Toplica i Donje Stubice. Još i danas narod u toj dolini može pokazati mjesta gdje su se odigrali žestoki okršaji. Boj je trajao četiri sata, pobjeda je već naginjala seljacima kad je u posljednji tren došla na bojište četa haramija i pomogla plemićkoj vojsci u zimsko predvečerje razbiti kmetove. Suhoparni podaci kažu da je u buni sudjelovalo i do petnaest tisuća seljaka, a samo u završnoj bitci njih 5000, od kojih su to mnogi platili svojim životima. I današnji nazivi obitelji i sela svjedoče o bezumnoj osveti feudalne gospode nakon bune. Mnogi seljaci ostali su bez nosa, očiju, uha.

Preživjeli seljački vođe, među njima Pasanec i Gubec, uhvaćeni su i vjerojatno pogubljeni, kako je to Drašković zatražio u svom pismu kralju: „Jednoga od njih, koga zovu Gubec – beg i koga su nedavno proglasili kraljem, okrunit ćemo ostalima za primjer usijanom željeznom krunom ako na to privoli Vaše Veličanstvo“. Predaja iz 19. stoljeća kaže da su Gupcu nakon mučenja glavu ovjenčali užarenom željeznom krunom te ga posadili na užareno prijestolje na Markovom trgu u Zagrebu. Puk Zagorja pak priča da Gubec nije umro, nego da su se nad njim i njegovom vojskom sklopila dva brijega. Gubec sjedi ispod njih sa svojim kapetanima za kamenim stolom na kojem su pune čaše vina. Brada mu se ovija oko stola, pa kada se omota devet puta, tad će se brada opet rastvoriti i Gubec sa svojom vojskom ponovo osvanuti.

Lik Matije Gubca za zagorskog je čovjeka oličenje borbe protiv svake vrste nepravde. Buna i posebno njezin vođa tako su si osigurali trajno mjesto u hrvatskoj kulturi.

Mramorni lik silnika Tahyja, čija je požuda pridonijela pobuni seljaka, koji se nekada pred skupljenim mnoštvom znojio u crkv svetog Trojstva u Donjoj Stubici, gdje je bio pokopan pokraj svoje supruge, kneginje Jelene Zrinske, traži danas svoj mir u Muzeju seljačkih buna, Gornja Stubica. Tahy, u cijeloj zemlji proklinjan kao začetnik bune, umro je iste godine.

U pećini pod Sljemenom Gubec i njegovi kapetani i dalje čekaju, neumrli u narodnoj predaji, a i muzej u dvorcu Oršić čuva sjećanje na narodne junake. Ispred crkve svetog Jurja je i jedini živi svjedok bune, prastara lipa ispod koje su seljački kapetani kovali svoje urotničke planove.